اتوکد از آن دسته نرمافزارهایی است که تقریباً در تمامی رشتههای مهندسی کاربرد دارد. همین دلیل باعث شده است تا افراد زیادی، چه مهندسین و چه دانشجویان رشتههای مهندسی، به یادگیری آن نیاز داشته باشند. با توجه به اهمیت این نرمافزار، در این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر قصد داریم این نرمافزار را بهصورت کامل به شما معرفی کرده و علاوه بر آن، نکاتی را به شما ارائه کنیم که احتمالاً تا قبل از این نمیدانستید؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.
اتوکد از جمله مهمترین نرمافزارهای حوزهی مهندسی است که با استفاده از آن میتوان نقشههای دوبعدی و همچنین سهبعدی ترسیم کرد و همین موضوع سبب شده است تا در تمامی رشتههای مهندسی، از مهندسی عمران و معماری گرفته تا مکانیک و برق، به آن نیاز داشته باشند و در واقع یکی از شرطهای اساسی برای اینکه در هر یک از این حوزهها وارد بازار کار شوید، تسلط کامل به این نرمافزار است.
محیط AutoCAD کاملاً کاربرپسند است و تقریباً از سالها قبل هم بدون تغییر باقی مانده است و همین دلیل سبب شده است تا حتی افرادی که مدت زمان زیادی هم از آخرین استفادهشان از این نرمافزار گذشته باشد، بتوانند بهراحتی مجدداً استفاده از آن را شروع کنند و از طرف دیگر هم افرادی که همچنان با این نرمافزار کار میکنند، در یادگیری آپشنهای اضافه شده به ورژن بعدی، مشکل چندانی نداشته باشند.
اتوکد از آن جمله نرمافزارهایی است که استفاده از آن در تمامی حوزههای مهندسی، کاربرد فراوان دارد. این نرمافزار را میتوان یکی از محبوبترین و بدون شک پرسابقهترین نرمافزارها برای ترسیم دو بعدی دانست که توسط شرکت اتودسک توسعه داده شده است. همچنین اتوکد سهبعدی هم این قابلیت را به شما میدهد که بتوانید احجام و مدلهای سهبعدی را با کیفیت بسیار مناسبی ترسیم کنید.
ابزارهایی که در AutoCAD قرار گرفته است، دقیقاً همان ابزارهایی است که برای دقیقترین طراحیهای دوبعدی و سهبعدی نیاز دارید. همچنین این نرمافزار از زبانهایی مثل C# و همچنین Auto Lisp پشتیبانی میکند و این مسئله به شما این امکان را خواهد داد تا بتوانید انواع پلاگینها و همچنین اسکریپتهای موردنیاز خود را برنامهنویسی کرده و با استفاده از AutoCAD، از آنها استفاده کنید.
تمام این مزایا، در کنار رابط کاربری بسیار ساده و قابل فهم این نرمافزار، باعث شده است تا اتوکد یکی از مهمترین نرمافزارها برای ورود به بازار کار مهندسی باشد. البته این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که یادگیری AutoCAD احتمالاً بهتنهایی نمیتواند شما را مستقیماً به بازار کار هدایت کند؛ شما باید تواناییهای تخصصی رشتهی خود را هم داشته باشید؛ اما آنچه مسلم است این است که بدون یادگیری این نرمافزار، قطعاً جایی در بازار نخواهید داشت.
اتوکد بهعنوان یکی از تاریخیترین نرمافزارهای مهندسی، سابقهای جالب دارد که در ادامهی این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر، به آن خواهیم پرداخت:
نرمافزار اتوکد توسط شرکت Autodesk در سال 1982 به دنیا معرفی شد. این پلتفرم نوین، از ابتدا به منظور سادهتر کردن و بهینهسازی فرآیندهای طراحی معماری و صنعتی طراحی شد و از همان زمان با توجه به اینکه بار بسیار زیاد را از روی دوش مهندسین و طراحان برمیداشت، با استقبال بسیار گسترده مواجه شد.
نسخههای ابتدایی AutoCAD از محیط داسک (DOS) برخوردار بودند و از یک رابط کاربری متنی استفاده میکردند. این نسخهها اگرچه امکانات محدودی داشتند، اما از همان زمان نخست توانستند توجه گسترده مهندسان و معماران را به خود جلب کنند.
در دهه 1990، اتوکد به یک محیط گرافیکی (GUI) منتقل شد و با این تحول، تغییرات زیادی در ظاهر و عملکرد نرمافزار رخ داد. این پیشرفتها باعث افزایش قابلیتها و جذابیت AutoCAD برای انجام پروژههای متنوعتری شد.
در این دهه، اتوکد به صورت روزافزون در زمینههای معماری، عمران، مکانیک، الکترونیک و صنایع مختلف دیگر مورد استفاده قرار گرفت. این نرمافزار به تدریج به یک پلتفرم کامل طراحی و مدلسازی تبدیل شد و از زیرساختهای پیشرفته برای مدیریت پروژههای بزرگ بهرهبرداری میکند.
در دهه 2020، اتوکد با معرفی نسخههای جدید و بهبودهای مستمر، از جمله افزایش تواناییهای مدلسازی سهبعدی و ارتباط بهتر با تکنولوژیهای مبتنی بر ابر، همچنان به عنوان یکی از نرمافزارهای اصلی در دنیای طراحی و مهندسی شناخته میشود.
اینکه چرا بعد از این همه سال، AutoCAD همچنان بهعنوان یک نرمافزار بدون رقیب در دنیا فعالیت میکند، نکتهی مهمی است. بسیاری از نرمافزارهای قدرتمند، حتماً رقیبی دارند؛ اما AutoCAD در این همه سال، واقعاً بدون رقیب مانده است. قسمتی از این موضوع را میتوان در ویژگیهای کلیدی این نرمافزار که هر سال هم در حال بهبود و توسعهی آن است، جستجو کرد.
در ادامه، به برخی از مهمترین ویژگیهای اتوکد که باعث محبوبیت بسیار بالای این نرمافزار شده، اشاره میکنیم:
نرمافزار اتوکد با واسط کاربری کارآمد و سادهای که ارائه میدهد، به کاربران اجازه میدهد به سرعت و با دقت در طراحیها و مدلهای خود کار کنند. به عنوان مثال، با استفاده از ابزارهای مانند خطوط محوری و دستورات کلیدی، کاربران میتوانند در کمترین زمان ممکن به نتایج دقیق برسند.
اتوکد از قابلیتهای مدلسازی سهبعدی و دوبعدی بهرهمیبرد که به کاربران این امکان را میدهد تا مدلهای پیچیده را با دقت بالا ایجاد کنند. برای مثال، در طراحی ساختمانها، کاربران میتوانند با استفاده از ابزارهای سهبعدی به تصویرسازی دقیقی از ساختمانها برسند.
با پشتیبانی از اتصال به نرمافزارها و تکنولوژیهای دیگر، اتوکد این امکان را فراهم میکند تا کاربران بتوانند به صورت همزمان با دیگر ابزارها کار کنند. به عنوان مثال، AutoCAD میتواند با نرمافزارهای مانند Revit و Navisworks ارتباط برقرار کند تا تعامل و هماهنگی بیشتری در تیمهای طراحی و مهندسی ایجاد شود.
اتوکد از زبانهای برنامهنویسی متعددی حمایت میکند که به کاربران این امکان را میدهد تا اسکریپتها و پلاگینهای خود را برای AutoCAD ایجاد کنند. این امکانات به کاربران این اجازه را میدهد تا نرمافزار را بر اساس نیازهای خاص خود تنظیم و بهینهسازی کنند.
اتوکد ابزارهای مدیریت پروژه قدرتمندی دارد که به کاربران این امکان را میدهد تا پروژههای خود را با دقت بالا و با بهرهوری بالا مدیریت کنند. به عنوان مثال، AutoCAD امکاناتی برای مدیریت فایلها، ترسیمات و وظایف در پروژهها فراهم میکند که کاربران به بهترین شکل ممکن بتوانند پروژههای خود را مدیریت کنند.
این ویژگیها و امکانات نرمافزار AutoCAD ، آن را به یکی از ابزارهای برتر در زمینه طراحی و مدلسازی تبدیل کردهاند که توسط مهندسان و معماران در سراسر دنیا به عنوان ابزار اصلی خود انتخاب میشود.
در قسمتهای قبلی همین مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر، کمی هم در مورد کارکردهای اتوکد در رشتههای مختلف توضیح دادیم. اما در این قسمت میخواهیم اطلاعات بیشتری را در این زمینه با شما به اشتراک بگذاریم:
یکی از مهمترین فیلدهای مهندسی که از AutoCAD در آن استفادههای بسیاری میشود، رشتهی مهندسی عمران است. در ادامه، مهمترین با مهمترین موارد کاربرد اتوکد در مهندسی عمران آشنا میشوید:
مهندسین طراح سازه، احتمالاً اولین نفراتی هستند که با اتوکد کار میکنند. این نرمافزار در موارد بسیار متعدد در کنار مهندسین طراح سازه قرار گرفته و کار آنها را راحتتر میکند. بهعنوان نمونه، بعد از اینکه آنالیز و طراحی سازه به اتمام رسید، نوبت به ترسیم نقشههای اجرایی سازه میرسد.
بهتر است همینجا خیالتان را راحت کنم؛ هیچ نرمافزاری جامعتر و بهتر از AutoCAD نخواهید یافت که بتواند انواع نقشههای سازه را برای شما ترسیم کند.
وقتی طراحی سازه به اتمام رسید، پروژه به پیمانکار یا مجری ذیصلاح سپرده میشود تا کار ساخت انجام شود. در این مرحله نیز شما در موارد متعددی نیاز دارید که از نرمافزار AutoCAD استفاده کنید.
بهعنوان نمونه فرض کنید که شما مجری ساختمان هستید و حالا میخواهید طرحی را که قرار است اجرا کنید، به مهندس ناظر نشان دهید و از او مجوز این کار را دریافت کنید. بهترین نرمافزار برای اینکه این کار را انجام دهید، اتوکد است.
در مثالی دیگر، فرض کنید شما مهندس ناظر یک پروژه هستید و میخواهید دستور کار اجرای یک بخش از ساختمان را به مجری ارائه کنید؛ چهطور این کار را انجام میدهید؟ نرمافزاری بهتر از اتوکد برای اینکه تمامی مسائلی که در نظر دارید را با استفاده از آن بتوانید ترسیم کنید، میشناسید؟
اتوکد با ارائه ابزارهای مدیریت پروژه، به مهندسان عمران این امکان را میدهد تا پروژههای خود را به بهترین شکل مدیریت کنند. این ابزارها شامل برنامهریزی، مانیتورینگ پیشرفت کارها و مدیریت منابع مالی و انسانی میشوند.
اتوکد امکان ارتباط و هماهنگی بهتر بین اعضای تیم پروژه را فراهم میکند. این نرمافزار امکان به اشتراک گذاری اطلاعات و فایلها، ارسال نظرات و بازخوردها را فراهم میسازد که این امر به بهبود فرآیند کاری و جلوگیری از اشکالات احتمالی کمک میکند.
البته در این مورد باید در نظر داشته باشید که استفاده از قابلیت AutoCAD در فضای ابری و استفاده از آن در یک تیم، علاوه بر اینکه در ایران نمیتوانید این کار را انجام دهید، همچنین قاعدتاً این کار برای ما، بهدلیل اینکه از نسخههای کرک شدهی نرمافزار استفاده میکنیم، امکانپذیر نیست؛ اما بههر حال نمیتوان آن را جزء قابلیتهای ویژهی AutoCAD هم ندانست!
اتوکد به مهندسان عمران این امکان را میدهد تا مستندات فنی مرتبط با پروژهها را به صورت خودکار ایجاد کنند. این شامل نقشههای اجرایی، لیست مواد و مستندات دیگر است که برای ارائه به مشتریان و مقامات مربوطه بسیار حائز اهمیت است.
معماری نیز یکی دیگر از رشتههایی است که در آن از AutoCAD بهصورت گسترده استفاده میشود. در ادامه، برخی از مهمترین موارد کاربرد AutoCAD در مهندسی معماری، توضیح داده شده است:
یکی از شاخههای بسیار مهم معماری، طراحی داخلی ساختمان است. چه یک دفتر کار داشته باشید و یا خانه یا یک ساختمان اداری، لازم است تا قبل از هر چیز، طراحی داخلی آن را انجام دهید. اینکه اتاقهای شما در کدام قسمت قرار میگیرد، ارتباط اتاقها با هال و سرویس بهداشتی چگونه است، کدام جانمایی برای آشپرخانه بهترین کاربرد را دارد و … از جمله کارهایی است که در این مرحله باید انجام دهید.
بعد از اینکه کانسپت اولیه مشخص شد، باید تمام ذهنیات خود را در قالب نقشه پیادهسازی کنید و این همان جایی است که اتوکد در کنار شما خواهد بود تا بهترین و جامعترین نقشهها را تهیه کنید.
بعد از اینکه فضاهای داخلی ساختمان مشخص شد، شما باید دکوراسیون داخلی را هم انجام دهید. امروزه کارفرماها توجه ویژهای به این بخش دارند و همین مسئله سبب شده است تا مهندسین معمار هم بهصورت ویژه بر روی این بخش وقت بگذارند. در این مرحله هم استفاده از AutoCAD کاملاً مهم است.
آبجکتهای مبلمان و دیگر وسایل منزل که بهصورت آماده در AutoCAD وجود دارند باعث میشود تا بتوانید دید مناسبی نسبت به فضاهای داخلی پیدا کرده و مهمتر از آن، کارفرما هم نسبت به ابعاد و اندازههایی که پس از اتمام کار بهدست خواهد آورد، بهصورت کامل توجیه باشد.
علاوه بر طراحی داخلی و دکوراسیون، طراحی نما هم جزء کارهای مهمی است که هر مهندس معمار برای هر ساختمان باید انجام دهد. نمای ساختمان مانند ویترین ساختمان شما است و این خیلی مهم است که یک نمای زیبا و منطبق بر اصول داشته باشید یا اینکه به سادهترین وجه، نما را طراحی کنید. پرزنت نما هم با استفاده از AutoCAD کاملاً امکانپذیر است.
توجه داشته باشید که نمای ساختمان هم مانند دیگر قسمتهای آن، نیاز به نقشههایی دارد که هم کارفرما بتواند دید مناسبی نسبت به آن پیدا کند و هم پیمانکار بتواند بر اساس آن، کار را انجام دهد. و حالا دیگر میدانیم که اتوکد، مهمترین ابزاری است که با استفاده از آن میتوانید انواع نقشههای نما را هم با بالاترین جزئیات و در کوتاهترین زمان ممکن ترسیم کنید.
جزء سوم ساختمان، بعد از سازه و معماری، تأسیسات است که خود به دو بخش تأسیسات مکانیکی و الکتریکی تقسیم میشود. در ادامه به شما خواهیم گفت که اتوکد در این دو حوزه چه کار مهمی را میتواند برای شما انجام دهد:
تأسیسات مکانیکی، شامل انواع لولهکشی و سیستم دفع فاضلاب و … است. اگر بخواهیم بهصورت خلاصه کاربرد AutoCAD در مهندسی مکانیک و آن هم در شاخهی تأسیسات را توضیح دهیم، باید بدانیم که تمامی این سیستمها برای اجرا، نیاز به نقشه دارند و AutoCAD هم متخصص همین حوزه است!
تأسیسات برقی، آخرین فیلد تخصصی در صنعت ساختمان است. در این قسمت میخواهیم کاربرد اتوکد در تأسیسات برقی را برای شما تشریح کنیم.
تأسیسات برقی جزء حوزههایی است که از همان ابتدای اجرای ساختمان باید آن را در نظر داشته باشید. بهعنوان نمونه هنگامی که در حال پی کنی هستید، باید به اجرای ارت ساختمان هم فکر کنید و همهی این موارد و جزئیات مربوط به آن باید در نقشههای تأسیسات برقی که در AutoCAD ترسیم شدهاند، بهدست پیمانکار پروژه برسد.
همچنین موارد متعدد دیگری مانند سیستمهای روشنایی، دوربینهای مداربسته، حفاظت از حریق و … نیز هست که همه در حوزهی تأسیسات برقی قرار دارد و باز هم همهی این موارد، نیاز به نقشههای اجرایی دارند که باز هم AutoCAD مهمترین ابزاری است که در این زمینه میتوانید روی آن حساب کنید.
اتوکد، همانطور که پیشتر هم به آن اشاره شد، جزء نرمافزارهایی است که بهشدت در بازار کار موردنیاز است. همانطور که در قسمت قبلی هم توضیح داده شد، تقریباً در تمامی رشتههای مهندسی از این نرمافزار بهصورت گسترده استفاده میشود و این یعنی یادگیری این نرمافزار، یکی از شرطهای اساسی برای ورود به بازار کار است.
با این وجود برای اینکه بتوانید از گرفتن یک شغل خوب و مناسب، مطمئن باشید، باید به چند نکته هم توجه کنید:
توجه داشته باشید که اگر چه یادگیری اتوکد شرط لازم برای ورود به بازار کار است، اما قطعاً کافی نیست. به این نکته توجه کنید که چند هزار نفر دیگر مانند شما این نرمافزار را بهصورت حرفهای یاد گرفتهاند؟ شما چه مزیت مهمی نسبت به آنها دارید؟
همهی این سؤالات، شما را به یک نتیجه میرساند و آن هم این است که علاوه بر یادگیری AutoCAD، باید قابلیتهای دیگری هم داشته باشید؛ قابلیتهایی که دقیقاً مخصوص خود رشتهی شماست. بهعنوان نمونه یک مهندس عمران، باید بر اصول طراحی سازه، آن هم بهصورت بهینه و دقیقاً بر مبنای آیین نامههای مختلف آشنا باشد تا بعد از آن بتواند از AutoCAD برای ترسیم نقشههای سازه استفاده کند.
برای اینکه بتوانید استفادهی کاربردی از نرمافزار را یاد بگیرید، یکی از بهترین راهکارها استفاده از دورههای آموزشی است. سعی کنید حتماً دورهای را انتخاب کنید که دقیقاً برای نیاز شما طراحی شده باشد. پکیج آموزش اتوکد مجتمع آموزشی امیرکبیر دقیقاً همان دورهای است که برای مسلط شدن بر AutoCAD به آن نیاز دارید.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که دستورات ابتدایی اما مهم در AutoCAD، تا حد زیادی ممکن است کار شما را تا حد مناسبی راه بیندازد، اما در واقع کسی برندهی این میدان است که با دستورات تخصصی AutoCAD کاملاً آشنا باشد و بتواند از آنها برای انجام پروژههای خود استفاده کند.
چه بخواهیم و چه نه، چه برایمان سخت باشد یا ساده، به هر حال بسیاری از منابعی که ما در حوزههای مهندسی به آن نیاز داریم، به زبان انگلیسی منتشر شده است. افرادی که از این منابع استفاده میکنند، آنقدر کم هستند که ترجمهی آنها صرفهای برای وب سایتهای تجاری مهندسی ندارند. استفاده از نتایج این تحقیقات و منابع میتواند بهعنوان یک مزیت رقابتی جدی برای شما مطرح باشد.
برای اینکه بتوانید از این منابع استفاده کنید، حتماً باید به زبان انگلیسی مسلط باشید. پیشنهاد ما این است که در کنار آموزش اتوکد، در دورههای آموزش زبان انگلیسی مجتمع آموزشی امیرکبیر هم شرکت کنید تا بتوانید هر دو این قابلیتها را همزمان با یکدیگر یاد بگیرید.
لینک به دورههای زبان انگلیسی امیرکبیر
اتوکد را میتوان مهمترین و اساسیترین نرمافزار در تمامی زمینههای مهندسی دانست. این نرمافزار که متخصص نقشهکشی دوبعدی و همچنین سهبعدی است، به تمامی مهندسین این امکان را خواهد داد تا تمامی نقشههای خود را با بالاترین سرعت و کیفیت ترسیم کنند. با توجه به اهمیت این نرمافزار در بازار کار، در این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر، همه چیز را در مورد آن به شما توضیح دادهایم.
خیر. در صورتیکه از دورههای آموزش اتوکد معتبر استفاده کنید، اتفاقاً یادگیری این نرمافزار خیلی هم ساده و شیرین خواهد شد. ذکر این نکته ضروری است که رابط کاربری AutoCAD کاملاً ساده است و همین مسئله یادگیری این نرمافزار را هم بسیار آسان کرده است.
اتوکد نرمافزاری است که تقریباً در تمامی رشتههای مهندسی کاربرد دارد. از مهندسی عمران گرفته تا معماری، مکانیک، برق، مهندسی پزشکی و …، به این نرمافزار نیاز دارند و از آن بهصورت گسترده استفاده میکنند.
اتوکد هم مانند هر نرمافزار دیگری توسط یک کمپانی تجاری تولید شده است و استفاده از آن رایگان نیست. با این حال با توجه به اینکه قوانین کپی رایت در ایران رعایت نمیشود، همهی مهندسین با استفاده از نسخههای کرک شده از این نرمافزار استفاده میکنند.
اتوکد ابزاری است که با استفاده از آن میتوانید انواع نقشههای سازه را ترسیم کنید. بنابراین بعد از طراحی سازه، می توانید از این نرمافزار استفاده کرده و نتایج طراحی خود را بهصورت نقشه درآورده و به پیمانکار برای اجرا تحویل دهید.
اتوکد در مهندسی معماری نقش بسیار مهمی دارد. از ترسیم نقشههای داخلی و دکوراسیون گرفته تا طراحی نما، با استفاده از این نرمافزار ترسیم میشوند. همچنین در صورتیکه بخواهید پرزنت قویتری نسبت به طرح خود داشته باشید، میتوانید از قابلیت سهبعدی این نرمافزار استفاده کرده و ساختمان خود را بهصورت کاملاً واقعی به کارفرما پرزنت کنید.
اگر چه اتوکد نرمافزاری که استفاده از آن در تمامی رشتههای مهندسی کاربرد دارد و تقریباً هیچ دفتر مهندسی را نمیتوانید پیدا کنید که از این نرمافزار استفاده نکند، اما با این حال صرف تسلط بر این نرمافزار نمیتواند شما را به بازار کار وارد کند. در واقع شما باید مهارتهای تخصصی رشتهی خود را به تسلط بر این نرمافزار و همچنین دیگر نرمافزارهای تخصصی دیگر گره بزنید تا بتوانید با قدرت بالایی به بازار کار وارد شوید.
دیدگاهتان را بنویسید