اجرای ساختمان را بدون شک میتوان یکی از پولسازترین تخصصها در حوزهی صنعت ساختمان دانست. این موضوع حتی در فرهنگ عامهی مردم هم از قدیم وجود داشته و کسی را که در این حوزه فعالیت داشته، متمول میدانستند. حالا چند سالی است که با ورود مجری ذی صلاح و قانون آن، این حوزه رنگ و بویی قانونیتر به خود گرفته است. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر قصد داریم در مورد شغل مجری ساختمان بیشتری با شما صحبت کرده و به نکاتی بپردازیم که برای موفقیت و کسب درآمدهای بیشتر در این حوزه به آن نیاز خواهید داشت. پس اگر شما هم به این زمینه علاقه دارید، حتماً تا پایان با ما همراه باشید.
اجرای ساختمان یکی از حوزههای کاملاً تخصصی در صنعت ساختمان است که به اجرای کامل ساختمان، از سازهی آن گرفته تا معماری و تأسیسات برقی و مکانیکی میپردازد و با توجه به اینکه این رشته تأثیر بسیار زیادی هم در بخش فنی ساختمان و هم در اقتصاد پروژه دارد، همیشه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است و علاوه بر این، باید این نکته را هم در نظر داشت که مجری ساختمان علاوه بر اینکه باید از دانش بالایی در ۴ فیلد اصلی ساختمان، یعنی معماری، سازه، تأسیسات برقی و مکانیکی داشته باشد، همچنین باید دانش مدیریتی قویای هم داشته باشد تا بتواند کارگاه ساختمان را به بهترین شکل ممکن هدایت و مدیریت کند.
قبل از اینکه به توضیح مراحل اساسی در اجرای ساختمان بپردازیم، ابتدا باید به توضیحاتی کلی در مورد آن بپردازیم و حتی قبلتر از آن باید ببینیم که اجرا ساختمان، دقیقاً یعنی چه.
بهصورت خیلی خلاصه و ساده، اجرای ساختمان به معنی ساخت ساختمان و یا ایجاد تغییر در هر بخشی از آن است. حالا این تغییر میتواند شامل تغییرات بسیار گسترده و ساختاری باشد یا حتی یک تغییر کوچک، مثلاً در دکوراسیون داخلی ساختمان.
بر اساس همین تعریف، میتوان چنین برداشت کرد که مراحل اساسی در اجرای ساختمان در مواردی که بخواهیم ساخت ساختمان را از ابتدا شروع کنیم، از همان خرید زمین شروع میشود و بعد هم به مراحل دیگری مثل دریافت مجوزهای لازم، تهیهی نقشهها، متره و برآورد و … منتهی میشود.
همین حالا احتمالاً خودتان هم به این نتیجه رسیدهاید که کارِ اجرای ساختمان از جمله موضوعاتی است که میتواند بسیار پیچیده باشد و علاوه بر آن، مسؤلیتهای مجری ساختمان بسیار زیاد است. ذهنِ کسی که قصد دارد وارد این حوزه شود، باید همزمان به چندین موضوع فکر کند؛ از خرید زمین و تراکم آن گرفته تا گرفتن پروانهی ساخت از شهرداری و تیمسازی برای اجرای پروژه گرفته تا احتمالاً موضوع فروش و رسیدن به سود و اقتصاد پروژه.
همانطور که در قسمت قبلی هم به اختصار توضیح داده شد، خرید زمین یکی از اولین مراحلی است که در اجرای ساختمان پیش پای شما قرار دارد. برای خرید زمین باید به نکات مهم و متعددی توجه داشته باشید. بهعنوان مثال باید از نظر حقوقی کاملاً مطمئن شوید که زمین متعلق به فروشنده است، معارضی ندارد و همچنین در گامهای بعدی باید از نظر تعداد طبقاتی که شهرداری منطقه به زمین مدنظرتان میدهد، مطمئن شوید.
علاوه بر این موارد، تراکم ساختمانی نیز جزو موارد مهم دیگری است که در این مرحله از اجرای ساختمان باید آن را در نظر داشته باشید. برای مجری ساختمان و افرادی که میخواهند در این حوزه فعالیت داشته باشند، خیلی مهم است که از بالاترین تراکم ممکن در ساخت و ساز استفاده کنند.
بعد از اینکه تمام مراحل قبلی، یعنی خرید زمین و دریافت مجوزها و نقشهها را انجام دادید و ناظرین ساختمان را نیز شناختید، حالا باید بهعنوان اولین گام اجرای ساختمان، گودبرداری فونداسیون را انجام دهید. البته اگر ساختمان شما زیرزمین دارد، باید ابتدا خاکبرداری طبقات زیرزمین را انجام دهید و بعد هم فونداسیون را اجرا کنید.
اگر گودبرداری شما شامل طبقات زیرزمین باشد، باید نسبت به پایدارسازی دیوارههای گود نیز اقدام کنید. برای این منظور میتوانید از اجرای انواع سازههای نگهبان استفاده کنید. اینکه از کدام یک از انواع سازه نگهبانها در اجرای ساختمان استفاده میکنید، کاملاً بستگی به نظر طراح سازه و یا حتی طراح گود دارد. اما یک نکتهی اساسی در تمامی این موارد وجود دارد و آن هم سرعت کار است.
در نظر داشته باشید که پایداری خاک مجاور گود، خیلی سریع از دست میرود. این موضوع بهخصوص در شرایط جوی بارانی و برفی، خیلی سریعتر هم خواهد بود. بنابراین شما بهعنوان مجری ساختمان، حتماً باید در سریعترین زمان ممکن پایدارسازی گود را انجام دهید.
بعد از اجرای گود، حالا باید آرماتوربندی و بتنریزی فونداسیون پروژه را انجام دهید. این قسمت یکی از اساسیترین مراحل در اجرای ساختمان است. چرا که حد و مرز ساختمان در همین قسمت مشخص خواهد شد و اگر به هر دلیل مشکلی در این قسمت ایجاد شود، احتمالاً باید منتظر جریمههای شهرداری باشید.
بعد از اینکه فونداسیون پروژه انجام شد، حالا باید در گام بعدی اجرای ساختمان، اسکلت سازه را هم اجرا کنید. البته روند این قسمت، بر اساس اینکه سازهی شما بتنی است یا فلزی، ممکن است تفاوتهایی با هم داشته باشد؛ اما آنچه مسلم است این است که بعد از اجرای فونداسیون، شما باید سازهی پروژهتان را اجرا کنید و پس از آن به مرحلهی بعدی بروید.
حالا که سازهی پروژه، یعنی محل تیرها و ستونها مشخص شده، در گام بعدی اجرای ساختمان باید سفتکاری پروژه را انجام دهیم. سفتکاری شامل دیوارچینیهای ساختمان و همچنین اندودکاری گچ و خاک و همچنین روکش گچ دیوارها میشود.
سفتکاری در اجرای ساختمان از آن جهت اهمیت زیادی دارد که نازککاری و معماری داخلی و حتی نمای ساختمان به آن بستگی دارد. مثلاً اگر در دیوارچینیهای بیرونی ساختمان مشکلی ایجاد شده باشد، تأثیر آن در نمای ساختمان مشهود خواهد بود.
در مثالی دیگر، اگر دیوارهای داخلی در زمان اجرای ساختمان درست اجرا نشود، ممکن است تمام دکوراسیون داخلی و معماری پروژه با مشکلات اساسی مواجه شود.
یکی دیگر از فیلدهای مهمی که در اجرای ساختمان باید در نظر مجری ساختمان باشد، تأسیسات مکانیکی و برقی است. بهطور کلی تأسیسات، از همان ابتدای شروع به کار، یعنی در گام فونداسیون، همگام با سازه اجرا میشوند.
بهعنوان مثال در هنگام آرماتوربندی سازه، آرماتورهای همبندی ساختمان و همچنین ارتینگ اجرا میشود و هنگامی که بتنریزی فونداسیون انجام میشود، لولههای فاضلاب کف، روی فونداسیون قرار میگیرند تا فاضلاب را به سیستم فاضلاب بیرون ساختمان هدایت کند. با توجه به اینکه تأسیسات ساختمان اهمیت زیادی در تجربهی ساکنان خانه خواهد داشت، باید به این موضوع در اجرای ساختمان توجه ویژه داشته باشید.
یکی از مراحل مهم در اجرای ساختمان، طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی است که اتفاقاً چند سالی است توجه به آن بسیار بیشتر از قبل هم شده است. استفاده از متریالهای مختلف و جذاب و همچنین طراحی هنرمندانهی دکوراسیون داخلی باعث میشود تا شما احساس راحتی بیشتری از زندگی در خانه داشته باشید.
همچنین دکوراسیون هنرمندانه در ساختمان باعث میشود تا در هنگام فروش خانه هم مشتریان آن را با قیمت بیشتری خریداری کنند و همهی این مسائل دلیل خوبی است برای اینکه نازککاری و دکوراسیون داخلی را در اجرای ساختمان، بسیار مهم بدانیم.
دقت کنید که اگر مجری ساختمان در استفادهی صحیح از متریال تجربهی کافی نداشته باشد و یا بدتر از آن، در اجرای ساختمان مهارت لازم را نداشته باشد، این احتمال وجود دارد که هم مصالح پِرت شود و از این بابت دچار ضرر شوید و هم نتیجهی کار هم همان چیزی نباشد که انتظار آن را داشتید.
میبینید؟ عدم دقت در انتخاب مجری ساختمان میتواند ضررهای سنگین و در برخی موارد حتی جبران ناپذیری را به پروژه وارد کند. در ادامهی این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر، در مورد اهمیت اجرای ساختمان بهصورت صحیح در اقتصاد پروژه، بیشتر با شما صحبت خواهیم کرد.
یکی دیگر از مواردی که در پروسهی اجرای ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار است، اجرای نما است. نما را میتوانید بهعنوان ویترینِ ساختمانتان در نظر بگیرید و با توجه به اینکه برای اجرای نما باید به مسائل مختلفی توجه کنید، مجری ساختمان هم باید توانایی بالایی در این زمینه داشته باشد.
بهعنوان نمونه، یکی از مواردی که قبل از اجرای نما باید انجام شود، شاسی کشی است. شاسی کشی به سازهای فلزی گفته میشود که روی سازهی اصلی نصب میشود و بعد از آن، نما روی آن اجرا میشود. احتمالاً نماهایی را دیدهاید که بهدلیل عدم اجرای صحیح آن، سقوط کرده و باعث خسارات جبرانناپذیر میشود. در این موارد مجری ساختمان حتماً مسؤل بوده و باید پاسخگو باشد. به همین دلیل است که همواره تأکید میشود نما یکی از مهمترین مراحلی است که در اجرای ساختمان باید به آن توجه داشته باشید.
علاوه بر مجری، ناظر ساختمان هم از جمله مسؤلیتهای مهمی است که در اجرای ساختمان باید به آن توجه کافی شود. اگر چه در عمل، تفاوتهایی بین مجری و ناظر ساختمان وجود دارد، اما هر دو این افراد مسؤلیتهایی در این زمینه دارند.
تا این قسمت اهمیت اجرای ساختمان را با جزئیات بسیار زیاد مورد بررسی قرار دادیم. اما ممکن است از خود بپرسید که بازار کار این رشته چطور است؟ آیا با وجود مهندسینی که سالهاست در این زمینه فعالیت دارند و مهمتر از آن، رکودی که در چند سال اخیر بر صنعت ساختمان وارد شده است، آیا مجری ساختمان هنوز هم شغل مناسبی محسوب میشود؟ آیا به اندازهی کافی برای این شغل، کار هست؟
بهعنوان نکتهی اول، نه فقط برای مجری ساختمان، که برای هر تخصصی که قرار است یاد بگیرید و با استفاده از آن وارد بازار کار شوید، در نظر داشته باشید که هر چه اهمیت آن شغل بیشتر باشد و همچنین هر چه این شغل تأثیر بیشتری در اقتصاد پروژه داشته باشد، تقاضا برای آن هم بالاتر خواهد بود و این قاعده برای اجرای ساختمان هم صادق است.
به این نکته هم توجه داشته باشید که با وجود مشکلاتی که چند سالِ اخیر بر بازار مسکن وارد شده است، اما باز هم ساختمانهای متعددی در تمامی شهرها در حال ساخته شدن هستند. همهی این ساختمانها به مجری ساختمان نیاز دارند و بنابراین با تمامِ مشکلاتی که هم شما از آن باخبر هستید و هم ما، باز هم اجرای ساختمان بهعنوان یکی از مشاغلی که همیشه بازار کار برای آن وجود دارد شناخته میشود.
همین حالا بسیاری از شرکتها هستند که بهدنبال افرادی میگردند که با اجرای ساختمان بهصورت کامل آشنا بوده و میتوانند کارگاههای ساختمانی را بهصورت کامل اداره کنند. اتفاقاً میزان حقوقی که برای این افراد در نظر گرفته میشود، بالاتر از بقیهی متخصصین صنعت ساختمان، حتی محاسبین سازه است!
از طرف دیگر، اگر میزان حقوق اجرای ساختمان برای شما مبهم است، نکتهای دیگر را باید یادآوری کنیم. اصولاً حقوق هر فرد را میزان تخصص او و همچنین میزان تأثیری که در اقتصاد پروژه ایفا میکند، تعیین خواهد کرد. بهعنوان مثال اگر یک مجری ساختمان با درایت و مدیریت که دارد، باعث شود تا کارفرما از ضررهای هنگفت در امان بماند، کاملاً واضح است که حقوق او هم در بالاترین سطح ممکن خواهد بود.
بنابراین اگر میخواهید در رشتهی اجرای ساختمان وارد بازار کار شوید و البته در این رشته به درآمدهای قابل توجهی دست پیدا کنید، اول از همه باید در آزمون نظام مهندسی شرکت کرده، پروانهی خود را دریافت کنید و بعد از آن هم این فن و علم را بهصورت کامل یاد بگیرید و سعی کنید تا از مفاهیمی که یاد گرفتهاید در پروژههایتان استفاده کنید.
تا این قسمت به این نتیجه رسیدیم که اجرای ساختمان از جمله تخصصهایی است که مسؤلیتهای زیادی دارد و به همین دلیل هم هست که درآمد مهندس مجری ساختمان، معمولاً از مابقی مهندسین بیشتر است. اما سؤالی که در این قسمت باید به آن پاسخ دهیم این است که چالشهای پیش پای مهندسین مجری ساختمان چیست؟ پاسخ به این سؤال میتواند به شما کمک کند تا دقیقاً بدانید که انتظار چه چیزی را باید داشته باشید.
یکی از مهمترین وظایفی که مهندس مجری ساختمان بر عهده دارد، اجرای ساختمان بر اساس اصول و مقررات ملی است. مباحث ۲۲ گانهی مقررات ملی، تمام قوانین و قواعدی را که باید در ساخت و سازها مدنظر قرار داد عنوان کردهاند و به همین خاطر میتوانند مرجعی مناسب برای این منظور در نظر گرفته شوند.
اگر چه تیمهای چهار گانهی طراحی ساختمان تمام تلاش خود را میکنند که نقشهها در تطابق کامل با یکدیگر باشند، اما به هر حال وجود مشکل در این زمینه اصلاً بعید نیست.
بهخصوص در ساختمانهای بزرگ، با توجه به جزئیات زیاد، اختمال این موضوع بیشتر هم میشود. یکی از وظایف مجری ساختمان این است که تمامی نقشهها را قبل از اجرای ساختمان با یکدیگر تطبیق دهد و در صورت مغایرت، موضوع را به طراح اطلاع دهد تا نسبت به رفع مشکل اقدام گردد.
مجری ساختمان باید از مصالح تأیید شده و استاندارد در اجرای ساختمان استفاده کند. این همان جایی است که ممکن است اقتصاد و اجرای اصولی، در تقابل با یکدیگر قرار بگیرند. البته واضح است که در این مصاف، برنده حتماً باید اجرای استاندارد ساختمان باشد.
با توجه به اینکه مجری ساختمان در واقع رییس جمهور ساختمانی است که کار ساخت و ساز در آن انجام میشود و همهی تصمیمگیریها باید به تأیید او برسد، در مورد نیروی کاری نیز باید نظر دهد. بر اساس مقررات ملی ساختمان، نیروی کاری باید کاملاً ماهر و دارای تأییدیه از سازمان فنی و حرفهای باشد. البته این نکته را هم قبول کنید که اجرای ساختمان با استفاده از نیروی کاری ماهر، اتفاقاً باعث میشود تا هزینهی کمتری برای پروژه صرف شود.
اجرای ساختمان از جمله مشاغلی است که احتمال بروز حادثه در آن بسیار زیاد است. بنابراین شما باید بهعنوان مجری ساختمان، تمام تلاش خود را بهکار بگیرید تا از بروز حادثه جلوگیری کنید. در مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان بهنامِ ایمنی و حفاظت از کار، دستورالعملهایی که باید در کارگاه ساختمانی اجرا شود تا احتمال حادثه به حداقل برسد، توضیح داده شده است.
اجرای ساختمان از جمله مهارتهایی است که یک شاخه از آن ریشه در تحصیلات آکادمیک دارد و قسمت بیشتری از آن هم بهصورت تجربی بهدست خواهد آمد. بهعنوان مثال یکی از کارهایی که یک مجری ساختمان باید بر آن مسلط باشد، نحوهی تعامل با افراد مختلف است. همچنین مدیریت بحران یکی دیگر از مواردی است که یک متخصص اجرا باید بر آن تسلط داشته باشد. همچنین باید به یاد داشته باشید که برای اینکه یک فرد بتواند بهعنوان مجری ذیصلاح فعالیت کند، به پروانه مجری ساختمان نیاز دارد.
هیچ یک از مواردی که در بالا به آن اشاره شد، در سر کلاس درس دانشگاه بهدست نخواهد آمد. بهعبارت دیگر شما علاوه بر اینکه برای اجرای ساختمان به دانش مهندسی در این حوزه نیاز دارید، همچنین باید یک سری تواناییها و مهارتهای نرم را هم یاد بگیرید تا بتوانید با استفاده از آنها به یک مجری ساختمان ماهر تبدیل شوید.
بنابراین برای اینکه به یک مجری ساختمان حرفهای تبدیل شوید و بتوانید در همین بازارِ پر التهاب، به درآمدهای بالا هم دست پیدا کنید، در اولین قدم باید مبانی و اصول اجرای ساختمان را یاد بگیرید و بعد از آن هم کسب تجربهای که فقط در کارگاههای ساختمانی بهدست خواهد آمد، تنها روشی است که برای انجام این کار میتوانید انجام دهید.
اما همیشه هم راه به این سختی نیست! روشی که برای متخصص شدن در اجرای ساختمان به آن اشاره کردیم، اگر چه راهی کاملاً صحیح و اصولی است و بدون شک به نتیجه هم خواهد رسید، اما مسئلهی مهم در اینجا، زمانی است که برای این منظور نیاز دارید. خیلی روشن است که استفاده از این روش نیاز به کسب سالها تجربه در کارگاههای مختلف دارد تا شما بتوانید بهعنوان یک مجری ساختمان ماهر، خود را نشان دهید.
اما آیا راهکار جایگزینی برای این موضوع وجود دارد؟ آیا میتوان با استفاده از روشهای آموزشی متنوعی که در بهخصوص در این سالها بسیار مورد استفاده قرار میگیرد، در اجرای ساختمان ماهر شد؟ پاسخ، بله است! در قسمت بعدی این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر به شما خواهیم گفت که چطور میتوانید در این مسیر موفق شوید.
مجتمع آموزشی امیرکبیر بهعنوان یکی از آموزشگاههای مرجع و قدیمی در استان اصفهان، سالهاست که دورهای تحت عنوان پودمان مجری حرفهای را معرفی کرده و با استفاده از همین دوره، متخصصین بسیار زیادی را در حوزهی اجرای ساختمان، به بازار کار معرفی کرده است.
اما ما در مجتمع آموزشی امیرکبیر، برای افرادی هم که به هر دلیل نمیتوانند در کلاسهای حضوری این دوره شرکت کنند، پکیجهایی را آماده کردهایم که با استفاده از آنها میتوانید بهصورت کامل با اجرای ساختمان و تمامی فوت و فنهای آن آشنا شده و به یک مهندس مجری توانا در این حوزه تبدیل شوید.
توجه داشته باشید که محتوای این پکیجها هیچ تفاوتی با دورههای حضوری ندارند و این پکیج با دوربینهای حرفهای و کیفیت بسیار مطلوبی هم ضبط شدهاند. همین مسئله سبب شده است تا با تهیهی این پکیج، دقیقاً همان مطالب کلاس حضوری را یاد خواهید گرفت.
توجه داشته باشید که پکیج مجری حرفهای ساختمان، بهصورت کاملاً کاربردی طراحی شده است. بهگونهای که شما با مشاهدهی آن خواهید توانست بهصورت کامل و از صفر تا صد، با اجرای ساختمان و نکاتی که در این زمینه بهعنوان مجری ساختمان باید بدانید، آشنا شوید.
اجرای ساختمان از جمله حوزههای بسیار مهم در صنعت ساختمان است. مجری ساختمان وظایف سنگینی را بر عهده دارد و دقیقاً به همین دلیل هم هست که حقوق مجری، همیشه از مابقی مهندسین بیشتر است. بنابراین اگر هدفتان این است که در این زمینه به درآمدهای قابل توجه برسید و البته کار کردن در کارگاههای ساختمانی و چالشهای آن را هم دوست دارید، بهتر است هر چه سریعتر موارد مربوط به آن را یاد بگیرید. در این مقاله از وب سایت مجتمع آموزشی امیرکبیر، در مورد این حوزه از صنعت ساختمان با شما صحبت کرده و به نکاتی پرداختیم که در این مسیر، حتماً به آنها نیاز پیدا خواهید کرد.
بله. اجرای ساختمان همچنان از جمله مشاغلی است که بازار کار زیادی دارد و به همین دلیل با یادگیری آن میتوانید وارد بازار کار شوید.
مجری ذیصلاح یک مهندس دارای تجربه و پروانهی اجرا است که از طرف سازمان نظام مهندسی ساختمان مأمور میشود تا اجرای ساختمان را با کیفیت مناسب و اصول اجرایی، انجام دهد.
برای این منظور باید در آزمون نظام مهندسی ساختمان شرکت کرده و حد نصب قبولی در آزمون اجرا را کسب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید